Veri Sanallaştırma (Data Virtualization) Nedir?

Veriler günümüzde işletmelerin stratejileri ve iş süreçleri üzerinde oldukça büyük bir etkiye sahip. İşletmeler operasyonel süreçlerini analiz etmek veya yürütmek için her geçen gün daha fazla kaynaktan veri topluyor. Bu kaynakların sayısı binleri hatta milyonları bulabiliyor. Bu nedenle, verilerin toplanması, yönetilmesi, depolanması gibi süreçlerin beraberinde getirdiği maliyetleri ve zaman kaybını azaltmak için daha hızlı, etkili ve entegre bir şekilde işlemlenmesi için yenilikçi çözümlere ihtiyaç duyulabiliyor.

Veri sanallaştırma kısaca farklı kaynaklardan verileri soyutlamayı, dönüştürmeyi, birleştirmeyi ve dağıtmayı sağlayan bir veri yönetim yöntemi olarak tanımlanıyor. Bu yöntem sayesinde işletmeler farklı sistemlerde depolanan tüm verilerin entegre ve gerçek zamanlı olarak sunulmasını sağlıyor. olarak bu yazımızda sizler için veri sanallaştırma yöntemini ve nasıl işlediğini açıkladık.

Veri Sanallaştırma Nedir?

Çeşitli veri kaynaklarından toplanan veriler için tek bir erişim noktasından erişebilir durumuna getiren, veri sanallaştırma, gerçek zamanlı ve güvenilir bilgilerin hızlı bir şekilde alınmasını sağlayan bir veri yönetim yöntemidir. Kısaca, çok sayıda farklı veri kaynağı arasında bir köprü görevi gören veri sanallaştırma, iş süreçlerine yönelik kararlar için faydalanılan verileri tek bir sanal ortamda bir araya getirerek analitiği hızlandırır.

Veri sanallaştırma yöntemi kullanıcıların veri kümelerine yüksek hız ve düşük maliyetler ile erişmesine, bu verileri birleştirmesine, dönüştürmesine ve aktarmasına olanak tanıyan modern bir veri katmanı sağlıyor. Veri sanallaştırma yöntemi, kuruluş genelinde verilerin barındırıldığı geleneksel veritabanları, büyük veri kaynakları, bulut ve IoT sistemleri de dahil olmak üzere fiziksel depolama, çıkarma, dönüştürme ve yükleme süresini ve maliyetini azaltarak kullanıcıların verilere hızlı bir şekilde erişimini sağlar.

Veri Sanallaştırma Nasıl İşler?

Veri sanallaştırma yöntemi verileri çoğaltan çözümlerden farklı olarak verileri kaynak sistemleri içerisinde depolar ve tüm verileri entegre bir şekilde kullanıcılara sunar. Bu yöntemde, yapılandırılmış ve yapılandırılmamış veriler tek bir ara yüzde bir araya geliyor. Veri sanallaştırma yönteminde sorguların detaylandırılması durumunda veriler kaynak sistemlerinden gerçek zamanlı olarak getirilir. Veri sanallaştırma yöntemi temelde üç katmandan oluşuyor:

  • Bağlama: Bağlama katmanında veri tabanları, büyük veri sistemleri, akış kaynakları hatta düz dosyalar dahil olmak üzere yapılandırılmıştan yapılandırılmamışa geniş veri kaynağı yelpazesi bağlanır. Özel bağlayıcılar kullanılarak temel görünümlerin üst katmanlara ilişkisel görünümler olarak sunulması için veri kaynağı türü dönüştürmeleri gerçekleştirilir.
  • Birleştirme: Veri sanallaştırmanın birleştirme katmanında ilgili bilgileri veri biçimlerine bakılmaksızın iş görünümlerinde birleştirir. Bu katmanda, ilişkisel araçları kullanılarak karmaşık veri dönüştürmeleri, meta veri modelleme, veri kalitesi ve anlamsal eşleştirme işlemlerini gerçekleştirilir.
  • Kullanma: Kullanma katmanında kullanıcıların verileri raporlar, tablolar, mobil ve web uygulamaları aracılığıyla tüketmesi sağlanır. Bu katmanda, standart bir teslim biçiminde soyutlanmış veri görünümlerine ek olarak veri kaynakları ile tek bir erişim noktasında etkileşim sağlanır.

 

Veri sanallaştırma sayesinde daha büyük verilere daha hızlı, eksiksiz, güncel ve anlaşılır bir şekilde ulaşabilen kuruluşlar veri yönetimi altyapısı oluşturma ve geliştirme maliyetlerini de azaltabiliyor.

3 comments
comment-image
comment-image
comment-image

Post a comment.

Dijital dönüşüm ve yenileşim çözümlerimiz ile kurumsal optimizasyon ve sürekliliğinizi sağlıyoruz. 

İLETİŞİM

Yenişehir Mah. Ulubatlı Sok. No:3/31 Yahşihan/Kırıkkale

POSTA BÜLTENİ

    Güncel teknolojilerden, haberlerden ve fırsatlardan haberdar olmak için…

    @ Copyright 2022 Çağ Yazılım ve Tasarım